Naša umetnost prvo počinje od pažljivog odabira raži sa raženih polja iz donje Austrije. Mi znamo koje je poreklo svakog zrna naše raži. Tu čistu i prirodnu raž u brasno, najkvalitetnije koje postoji, pretvara mali porodični mlin sa dugom tradicijom mlinarstva.
Title Image

O raži

Izuzetna nutritivna vrednost i hranljiva svojstva

Raž, kraljica među žitaricama!

Raž sadrži ugljene hidrate, biljna vlakna, proteine (i frakciju glijadin), mineralne materije (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, mangan, bakar, gvozđe, cink, jod), vitamine B grupe i vitamin E. Raž je značajna po tome što sadrži lizin, kojeg nema u drugim žitima. Raž ima relativno malo glutena, što kombinovano sa kvalitetnim biljnim vlaknima čini da raženi hlebovi imaju značajno niži glikemski indeks od belih hlebova. Nakon konzumacije raži ne postoje nagli skokovi šecera u krvi, a samim tim i insulina koji nakon kratkog vremena isto tako naglo padaju i izazivaju glad.

ROGGENART HLEB

Svaki komad našeg hleba je ručni rad i u sebi nosi umetnost, strast i posvećenost vrhunskom kvalitetu!

Iz navedenih razloga se raž preporučuje osobama koje zele da imaju balansiranu ishranu ili žele da oslabe. Takođe je vrlo korisna kod osoba sa dijabetesom.

Raž je bogata biljnim vlaknima čija korisna svojstva se ogledaju u regulaciji probave, stabilizaciji šecera i pozitivnom uticaju na smanjenje holesterola.

Raž sadrži biljne lignane, koji se u crevima pomoću crevnih bakterija konvertuju u lignane sisara, a za njh, posebno za jedan poznat kao enterolaktin, smatra se da štite od raka dojke i nekih drugih oblika raka kojima je uzrok prevashodno hormonski, kao i kod srčanih oboljenja.

Primenjuje se kod zatvora tj. uklanja opstipaciju (ima lagano laksativno dejstvo), kod kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze, dijabetesa, gojaznosti (daje dobar osećaj sitosti). Zbog prisustva većih količina fosfora i proteina, raž je potreban osobama pod stresom i sa povećanim intelektualnim naporima.

Nije pogodna u ishrani kod bubrežnih oboljenja ili kod osoba koje imaju tendenciju zadržavanja vode. Međutim, raž usporava starenje krvnih sudova, koristi se za očuvanje jetre, podstiče cirkulaciju. Daje se kod anemije, oboljenja stitne žlezde, tegoba u klimaksu.